Moldova este importantă pentru Rusia doar ca participant la integrarea în CSI, expert

307

Federația Rusă nu va face mari eforturi pentru stimularea integrării eurasiatice a Republicii Moldova, după alegerile prezidențiale din Rusia din 18 martie. Potrivit cercetătorului științific al Centrului de Studii Post-Sovietice, Andrei Deviatkov, integrarea eurasiatică, cu atragerea partenerilor precum e Moldova, este discutabilă, deoarece în Moldova nu există o situație politică internă stabilă. Moldova este importantă pentru Rusia doar ca participant la integrarea în CSI.

În cadrul unui club de presă desfășurat la IPN de către Asociația pentru Politică Externă, expertul a spus că, acum nu poate fi vorba de o avansarea a procesului de integrare în Uniunea Eurasiatică, dar despre păstrarea nivelului deja existent de integrare, deoarece astăzi, există mai multe contradicții în interiorul Uniunii Eurasiatice, între țările membre, asupra prețurilor la gaze sau produse alimentare. „Până în 2025, ordinea de zi este stabilită. Dezvoltarea maximă a integrării se va manifesta prin crearea piețelor comune de electricitate, gaze naturale petrol și farmaceutică între țările membre a Uniunii”, a spus Andrei Deviatkov.

Expertul susține că, influența Rusiei asupra alegerilor parlamentare din Moldova nu va fi semnificativă, pentru că relația Moldovei cu Rusia este una înghețată. Totodată, pe fonul alegerilor parlamentare se va observa un oarecare avânt din partea Rusiei, doar că fără mize. „Nu văd o super atenție sau presiune asupra Moldovei. Vedem că în Moldova s-a format un anumit consens în privința Rusiei. Aici nu merge vorba de a aprofunda relațiile cu Moldova sau cumva să pună presiune, este vorba despre cel puțin întoarcerea ambasadorului Moldovei la Moscova”, a spus Andrei Deviatkov.

În contextul alegerilor prezidențiale din Rusia, Andrei Deviatkov susține că marea majoritatea a populației ruse nu vede o alternativă a actualului președinte a Rusiei. Mesajele lui Vladimir Putin din ultimele săptămâni precum că Rusia este o țară puternică care a recăpătat statutul de putere mondială, punerea accentului pe bunăstarea cetățenilor și dezvoltarea social-economică a țării au mobilizat în cetățenii ruși interesul pentru alegeri. Expertul susține că Vladimir Putin nu are un contracandidat demn în cursa prezidențială. Asta pentru că o serie de politicieni sunt văzuți ca politicieni ai anilor 1990 sau candidați care au programe destul de radicale pentru actuala Federație Rusă.

Clubul de presă este susținut financiar de Foundation Open Society Institute.