Sesiunea III: Impactul conflictului asupra femeilor, 16 august, 2018

192

”Rata de participare a femeilor în operațiunile de pacificare la nivel global constituie doar 3%, pe când Republica Moldova este reprezentată în astfel de misiuni doar de 3 femei”.

Cu asemenea mesaj a venit Svetlana ANDRIEȘ, coordonatoarea de programe UN Women în Moldova, menționând faptul că implicarea femeilor în procesele de pace, securitate și recuperare este subreprezentată atât la nivel național și internațional. În prezentarea sa, Svetlana Andrieș a adus la cunoștința participanților despre realizarea studiuliul global privind implementarea rezoluției 1325, evidențiind lacunele și provocările care se confruntă femeile în conflicte și procesele de pacificare.

Totodată, particiarea femeilor în misiunile de pacificare poate contribui cu 20 la sută probabilitatea încheierii unui acord de pace cu durata de cel puțin 2 ani, și cu 35% probabilitatea încheierii unui acord de pace cu durata de 15 ani.

Un alt formator al acestei sesiuni a fost Victoria PUIU, reprezentantă UN Women Moldova, care a venit cu o prezentare dedicată ”Egalități de gen și Limbajului Sexist”. Subiectul abordat de Victoria Puiu, a scos în evidență practicile discriminatorii utilizate în spațiul public și mediatic, cum ar fi:

  • Modul de adresare a întrebărilor;
  • Utilizarea de apelative, ex. șoferită, primăriță;
  • Utilizarea pluralului masculin înglobat;
  • Utilizarea generalizărilor și a termenilor cu cacarcter absolut, etc.