Comentariu oferit de Victoria Bucataru pentru Radio France Internationale, România: ”Chișinăul condamnă agresiunea Rusiei față de Ucraina”

162

Autoritățile de la Chișinău s-au arătat profund îngrijorate de tensiunile din Marea Azov și au condamnat cu fermitate agresiunea Rusiei față de Ucraina, îndemnând comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept pentru a preveni escaladarea situației. Începând de miercuri, pe teritoriul Ucrainei, dar și la granița cu regiunea transnistreană este instituită legea marțială.

În timp ce speakerul Legislativului, premierul și ministerul de externe vin cu reacții la conflictul Rusia-Ucraina în Marea Neagră, președintele prorus, Igor Dodon nu comentat până astăzi incidentul. Atât pe pagina oficială a Președinției, cât și pe pagina de Facebook a șefului statului, nu găsim nici o reacție legată de evenimentele din țara vecină. Ultima postare a lui Dodon este din 25 noiembrie și se referă la întrevederea pe care a avut la Sankt-Petersburg cu reprezentații diasporei.

Și asta în condițiile în care, începând de miercuri, pe teritoriul Ucrainei, dar și la granița cu regiunea transnistreană, este instituită legea marțială.

Solicitată de RFI, Victoria Bucătaru, director executiv al Asociației pentru Politică Externă spune că ”agravarea relațiilor dintre Ucraina și Federația Rusă, și drept urmare, instituirea legii marțiale, declararea stării de război pentru o perioadă de 30 de zile necesită o reacție fermă din partea autorităților Republicii Moldova, dar și a societății civile de solidarizare dar și explicare a eventualelor consecințe. Atât populația, cât și autoritățile din Republica Moldova trebuie să conștientizeze pericolele comune cu care se confruntă statele din regiune dar și să fie pregătite de eventuale provocări atât soft (prin intermediul mesajelor propagandiste) cât și militare din partea Federației Ruse, ținând cont de existența contingentului rus în regiunea transnistrenea”.

”Trebuie de asemenea, sa tinem cont de faptul ca atat Ucraina cat si Federatia Rusa sunt mediatori in formatul 5+2 iar acest incident, acum, mai mult ca niciodata, trebuie sa trezeasca semne de intrebare privind viabilitatea formatului si necesitatea revizuirii sale”, susține Victoria Bucătaru.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu a condamnat luni cu fermitate agresiunea Rusiei față de Ucraina.”Îndemn comunitatea internațională să aplice toate instrumentele de drept internațional pentru a preveni escaladarea situaţiei în regiunea strâmtorii Kerch din Marea Azov. Ne solidarizăm și noi cu Ucraina și susținem dreptul lor de a folosi apele teritoriale conform normelor dreptului internațional”, a scris Candu pe pagina sa de Facebook.

Și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova s-a arătat profund îngrijorat de tensiunile din Marea Azov și strâmtoarea Kerci. „Republica Moldova reconfirmă susținerea și recunoașterea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, precum și dreptul acesteia de a folosi apele internaționale”. În același context, Ministerul de Externe de la Chișinău a condamnat ferm orice fel de „acte de agresiune și provocări care subminează securitatea regională”, se arată într-o postare pe Facebook a Externelor de la Chișinău.

Parlamentul Ucrainei a aprobat aplicarea Legii marţiale timp de 30 de zile în regiunile ucrainene situate la frontiera cu Rusia și Transnistria. Legea marţială presupune restrângerea drepturilor civile şi impunerea de restricţii de circulaţie. Adunările publice sunt interzise, iar transmisiile posturilor de radio şi televiziune sunt cenzurate.

Forţele navale ucrainene au anunţat duminică seară că Rusia a deschis focul asupra unui grup de nave ucrainene în Marea Neagră, fiind răniţi şase marinari ucraineni. Navele Ucrainei, arestate de armata rusă, încercau să treacă prin strâmtoarea Kerci pentru a ajunge în Marea Azov. Rusia a confirmat arestarea a trei nave militare ucrainene şi utilizarea forţei în strâmtoarea Kerci, dar a precizat că a recurs la măsură pentru a forţa navele ucrainene să se oprească, după ce acestea intraseră ilegal în apele teritoriale ruse.

UE și NATO au condamnat violențelele din Marea Azov cerând Rusiei “să restaureze libertatea de trecere” prin strâmtoarea Kerci.