Viitorul Parteneriat Estic (PE), după 10 de existență, reprezintă un subiect de actualitate nu doar pe agenda politică a Uniunii Europene (UE) și a țărilor partenere PE (Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina), dar și pentru reprezentanții societății civile și think-tank-uri, luând în considerare noile realități politice la nivel regional și internațional.
În acest context, experții din cadrul Visegrad/Insight au lansat proiectul ”Central European Futures: scenarios for the Eastern Partnership in 2030”, care are ca obiectiv să adune experți din țările Visegrad (V4) și din statele PE sub formatul unor ateliere strategice de lucru pentru a elabora posibile scenarii și opțiuni de dezvoltare a Parteneriatului Estic după anul 2020 în contextul incertitudinilor politice a UE vizavi de acest format de cooperare aprofundată cu țările din vecinătatea sa estică.
Finalitatea acestui proiect ambițios va fi prezentarea acelor scenarii elaborate pe parcursul atelierelor de lucru în vederea conștientizării de către UE și a țările PE a posibililor efecte și consecințe a politicilor elaborate or lipsa acestora. De asemenea, analiza diseminată privind opțiunile de dezvoltare strategică ale PE, politica UE în favoarea acestei inițiative și contribuția V4 în țările PE, va avea rolul de a contribui la un nivel mai bun al dezbaterilor publice și luări de decizii.
Astfel, au fost organizate trei ateliere de lucru la Varșovia (23-25 octombrie), Tbilisi (13-15 noiembrie) și Praga (27-29 noiembrie), la care a participat Natalia Stercul, director de program, departamentul studii estice, și Ludmila Nofit, director executiv interimar.
Prin urmare, participanții au avut misiunea de a analiza diferiți factori politici, economici și sociali etc., care ulterior ar putea genera efecte asupra viitorului Parteneriat Estic, dar și a politicilor elaborate de UE în raport cu statele din PE. În context, experții au dezvoltat posibile scenarii pentru Parteneriatul Estic, elaborând o serie de recomandări în vederea prevenirii sau diminuării efectelor negative generate de unul sau alt scenariu.
De menționat că versiunea finală a materialului elaborat va fi publicat și prezentat în primăvara anului 2020.
Proiectul este susținut de Visegrad Fund.