Parteneriatul Estic (PaE), ca dimensiune regională a Politicii Europene de Vecinătate, reprezintă una dintre cele mai de succes inițiative care a adus transformări dinamice pozitive într-o regiune extinsă. Moldova s-a schimbat esențial în ultimul deceniu datorită platformei unice a PaE, dezvoltând o colaborare durabilă cu Uniunea Europeană (UE) și țările partenere. Eforturile colective au adus beneficii considerabile, inclusiv cetățenilor moldoveni în diferite domenii de activitate.
Viitorul context al dezvoltării țărilor din cadrul PaE depinde de calitatea lecțiilor învățate în ultimii zece ani și de capacitățile acestora de a rezista provocărilor care urmează. Viitoarele scenarii ale Parteneriatului Estic 2030 reflectă tendințele posibile de schimbare, bazate pe narativul din jurul transformărilor politicilor globale.
Modelarea socio-politică a evoluțiilor în regiune a fost încadrată respectiv în patru scenarii posibile ale PaE: Integrarea Pragmatică, Hegemonia Rusă Revizuită, Pivotul UE spre Moscova și scenariul de Emancipare Civică. Astfel, au fost elaborate scenarii specifice pentru fiecare țară parteneră în conformitate cu cele menționate mai sus, prin intermediul evaluării căilor de dezvoltare politică și socio-economică.
*Articolul reprezintă o succintă analiză în contextul lansării Raportului ”Eastern Partnership Features”, elaborat în comun de Visegrad Insight, German Marshall Fund of the United States, susținut de International Visegrad Fund. Peste treizeci de analiști, jurnaliști, activiști civici, reprezentanți ai comunității digitale și lideri de afaceri – din cele șase țări ale Parteneriatului estic, inclusiv colega noastră, Stercul Natalia, au contribuit la realizarea acestui raport. Raportul poate fi accesat: https://visegradinsight.eu/eap2030/eastern-european-futures-download/?fbclid=IwAR2SnNp7gXDp8G7Jk-wK_cJw-VAI125-aJYhG00KP9p6A1yfp_CXgA8eiVs
PaE scenarii 2030 pentru Moldova_Natalia Sterculdescarcă articol:http://www.ape.md/wp-content/uploads/2020/03/PaE-scenarii-2030-pentru-Moldova_Natalia-Stercul-1.pdf