Laura Zghibarța: Puterea a patra în devenire: reglementarea și reforma mass-media în Republica Moldova

706

În ultimii ani sectorul media din Republica Moldova putea fi definit printr-un un șir de caracteristici negative, inclusiv monopolizarea pieței media de către partidele de la putere, manipularea informațională și intimidarea jurnaliștilor, precum și încercările autorităților de a cenzura mass-media independentă. Pierderea puterii de către Partidul Democrat în vara anului 2019, inclusiv a controlului asupra mass-media, a permis noului Guvern condus de Maia Sandu să se concentreze pe problemele majore, tehnice din domeniu. Cu toate acestea, în pofida angajamentului pentru reformă, autoritățile nu au reușit să elimine carențele cadrului juridic și normativ în domeniul mass-media, precum și să elibereze mass-media de interesele politice. În prezent, îngrijorarea că aceste probleme vor facilita o nouă politizare a mass-media și vor împiedica reforma mediatică atât de necesară devine din ce în ce mai mare.

Această notă analitică susține că reforma eficientă a domeniului mediatic rămâne a fi un efort evaziv, în mare parte din cauza factorului politic adânc înrădăcinat. Documentul face o analiză a reformei mass-media din timpul ultimelor trei guvernări examinând abordarea fiecăreia față de reglementarea domeniului media, și finalizează cu o prezentare generală a efectelor viitoarelor evenimente politice asupra mediului mediatic și cu recomandări de îmbunătățire a situației la nivel legislativ și operațional.

Ciclul de sinteze de politici “Media Forward” este posibil datorită suportului generos acordat de poporul American și Britanic prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și UK aid. Responsabilitatea pentru conținut revine Freedom House și conținutul nu reflectă neapărat punctele de vedere ale Uk aid, USAID sau ale Guvernului Statelor Unite.

Zghibarta_final_RO

Descarcă: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2020/04/Zghibarta_final_RO.pdf