Prezentare studiu: “Noi provocări și oportunități pentru restabilirea relațiilor Moldova-Ucraina după alegerile prezidențiale din Republica Moldova”

605

La 27 mai, Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat o ediție specială a dezbaterilor analitice online în care a fost prezentat studiul: „Noi provocări și oportunități pentru relansarea relațiilor Moldova-Ucraina după alegerile prezidențiale din Republica Moldova”. Studiul a fost prezentat de Natalia Stercul, Directoare de Program în cadrul Departamentului Studii Estice al APE cu participarea invitatului special, dl. Sergiy Gerasymchuk, Director Executiv Adjunct și Director de Program al Inițiativelor Regionale și al Programului de Vecinătate în Foreign Policy Council “Ukrainian Prism”. Studiul face parte din proiectul Moldova reality check – Vizită de studiu în Moldova pentru experți, jurnaliști și oficiali publici din SUA și Europa, finanțat de Black Sea Trust for Regional Cooperation al Fondului German Marshall din Statele Unite. Discuția a fost moderată de Directorul Executiv al APE, dl. Victor Chirilă.

În debutul prezentării, dna Stercul a prezentat teza principală al studiului, expunând principalele trei întrebări ale studiului: Ce se înțelege prin restabilirea relațiilor Moldova-Ucraina? Care este corelația dintre oportunitățile și provocările de implementare a agendei de cooperare bilaterală? Ce măsuri practice trebuie luate la nivel înalt pentru ca reluarea relațiilor dintre state să nu fie doar un alt clișeu populist, ci o adevărată oportunitate pentru dezvoltarea unor relații constructive și soluționarea problemelor din trecut?

În viziunea dnei Stercul, procesul de restabilire a relațiilor Moldovei cu Ucraina este o parte integrantă a regândirii priorităților de dezvoltare interne și externe ale R. Moldova, ceea ce implică și revizuirea relațiilor noastre cu statele vecine. Adoptarea unei politici externe deschise și pozitive a R. Moldova, precum și retragerea țării din izolarea internațională – toate acestea sunt extrem de importante pentru țara noastră, statele din regiune și pentru cetățenii acestor state.

Experta a menționat, de asemenea, că escaladarea problemelor de securitate regională creează temeri și pericole suplimentare, dar și întăresc sentimentele militariste din regiune. Problema privind integritatea teritorială a statelor este însoțită de riscuri mai ridicate în urma escaladării conflictului din Ucraina de Est. Aceasta necesită consolidarea cooperării de securitate și apărare moldo-ucrainene, stabilirea noilor platforme și forme de cooperare în domeniul securității, de o cooperare mai bine coordonată și mai eficientă, de o abordare strategică ca răspuns la problemele regionale de securitate.

Potrivit dnei Stercul, formatul puternic al cooperării bilaterale în contextul regândirii relațiilor dintre țări ar putea fi bazat pe dialog politic coordonat, extinderea mecanismelor bilaterale comerciale și de cooperare economică, consolidarea securității energetice prin diversificarea surselor de energie, dezvoltarea infrastructurii, perfecționarea mecanismelor economiei de piață și implementarea Pachetului trei energetic al Comunității Energetice Europene.

În ambele țări este nevoie de măsuri și reforme stricte pe domeniul anticoruptei, de o agendă bilaterală constructivă de cooperare și mai multe eforturi pentru construirea viitorului european comun. Agenda bilaterală a cooperării este una cuprinzătoare iar punerea ei în aplicare depinde de voința politică, abordările constructive și nu în ultimul rând calitatea executării muncii.

Invitatul special, dl Sergiy Gerasymchuk a exprimat opinia societății civile din Ucraina cu privire la relațiile dintre țările noastre. În special, expertul a menționat schimbările semnificative în relațiile moldo-ucrainene după alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Crearea Consiliului Prezidențial are un rol foarte important în aceste schimbări, menționând, însă, că Consiliul prezidențial nu va fi suficient de eficient dacă Președinta Republicii Moldova nu va fi susținută de o  majoritatea pro-europeană/reformatoare în viitorul Parlament. Compoziția noului Parlament nu este încă clară și provoacă întrebări cu privire la posibilitățile de rezolvare a problemelor din agenda bilaterală. Situația politică este complicată. De asemenea, o atenție specială a fost acordată Platformei Crimeea – o nouă inițiativă pe agenda comunității internaționale. Partea ucraineană așteaptă participarea Președintelui moldovean pro-european Maia Sandu la primul summit internațional de acest format, care va avea loc în august. Potrivit dlui Gerasymchuk principala problemă a relațiilor dintre Moldova și Ucraina este lipsa de încredere; printre altele, care afectează relațiile economico-comerciale, sectorul energetic și problema ecologică, inclusiv problemele fluviului Nistru.

În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, dl Marko Șevcenko, a profitat de ocazie pentru a comenta importanța relațiilor bilaterale și a apreciat calitatea studiului și interesul pentru relația moldo-ucrainene. Excelența Sa a menționat, de asemenea, importanța formatului trilateral de cooperare între Moldova, Ucraina și Georgia în cadrul Parteneriatului Estic.

Șeful Departamentului de Cooperare Multilaterală al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, dl Andrei Popov, a subliniat importanța relansării agendei bilaterale, în special la nivelul șefilor de state. În baza experienței sale anterioare, dl Popov a evidențiat prioritățile relațiilor moldo-ucrainene. Potrivit dlui Popov, Moldova are nevoie de o coordonare inter-departamentală mai eficientă, de o abordare strategică a relațiilor cu Ucraina, precum și o mai bună informare a societății despre Ucraina, problemele sale interne și relațiile noastre bilaterale.

RU_Resetting Moldova-Ukraine relations_Policy brief

 

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2021/05/RU_Resetting-Moldova-Ukraine-relations_Policy-brief.pdf