Laura Zghibarța: Direcții de Politică Externă a Republicii Moldova după Alegerile Prezidențiale din 2020: Provocări și Perspective

323

Laura Zghibarța
Asociația pentru Politica Externă din Moldova
Aprilie 2021

Sumar:

• Alegerile prezidențiale din 2020 din Moldova au declanșat un proces de reconfigurare a politicii interne și externe a țării, prin care se urmărește ieșirea din izolare internațională, stabilizarea situației de criză pandemică și politică, dar și reforma internă. Asemenea priorități au asigurat o anumită neutralitate geopolitică noii strategii de politică externă.

• În frunte cu Maia Sandu, Moldova se arată deschisă unui dialog pragmatic cu toți partenerii ei de cooperare, dar specificul acestuia depinde de prioritățile de pe agenda internă și externă: gestionarea crizei sanitare și economice generate de pandemie, reluarea finanțării externe, avansarea reformelor democratice și asigurarea statului de drept, soluționarea problemelor sectoriale care țin de securitate, schimburi comerciale și dosarul transnistrean sau consolidarea legăturilor economice.

• În lipsa unui parlament și guvern funcțional, politica externă a țării nu e complet conturatăși poate fi doar parțial implementată. În contextul ciocnirilor și tensiunilor în relațiile dintre Uniunea Europeană, SUA, Rusia și China la nivel internațional, după stabilizarea situației interne și definirea priorităților pe termen lung, autoritățile din Moldova vor trebui să definească cu atenție și considerație domeniile și modalitățile prin care vor coopera cu partenerii externi. Aceste relații trebuie fundamentate pe convergența dintre interesele bilaterale și cele naționale, paritate, angajamentele/acordurile bilaterale și multilaterale ale Moldovei și dialog continuu.

Laura Zghibarta_RO_v4

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2021/06/Laura-Zghibarta_RO_v4.pdf