Alegerile prezidențiale din 2020 au declanșat un proces de reconfigurare a politicii interne și externe a Moldovei. Ieșirea din izolarea internațională a țării se datorează internalizării obiectivelor de politică externă și raportării lor la problemele cu care se confruntă țara. Anterior, imixtiunea intereselor partinice și politice în definirea vectorului extern nu a contribuit neapărat la soluționarea acestora sau o bună și sustenabilă cooperare a țării cu partenerii săi. „Politica externă în interesul cetățeanului” a actualei președinte, un obiectiv național, nu doar extern, e conturată în jurul problemelor cetățenilor, corupției, calității procesului democratic, instituțional, politic și de justiție din țară, necesității de a securiza integritatea și suveranitatea țării, combate criza pandemică, propulsa economia națională și reforma internă. Prin invocarea acestor priorități și a interesului național, Maia Sandu a asigurat o anumită neutralitate geopolitică strategiei externe – integrarea soluțiilor oferite de agenda europeană și cooperarea cu SUA, dar și relații pozitive, pragmatice și non-conflictuale cu Rusia sau China.
Versiunea completă a articolului o puteți vizualiza pe siteul Agora.
Laura Zghibarța – cercetător junior în cadrul Asociației pentru Politica Externă din Moldova. Ea este autoarea mai multor materiale analitice publicate de EaP Think Bridge, Friedrich-Ebert-Stiftung, Ukraine Analytica Journal și Freedom House. Domeniile sale de interes includ politica externă, politica marilor puteri și studii de securitate.
Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului “Moldova reality check – Study visit to Moldova for the US and European experts, journalists, and public officials”, finanțat de Fondul Mării Negre pentru Cooperare Regională al German Marshall Fund din Statele Unite ale Americii și implementat de Asociația pentru Politica Externă din Moldova. Informația și opiniile exprimate în acest material analitic aparțin autorului și nu reflectă neapărat punctul de vedere al BST/GMF.