Webinar: Reglementarea crizei refugiaților ucraineni din regiunea transnistreană și din localitățile din Zona de Securitate

114

În data de 28 decembrie 2022, Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat webinarul nr. 1 din cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova”, care a avut în prim plan reglementarea crizei refugiaților ucraineni din regiunea transnistreană și din localitățile din Zona de Securitate.

Problema refugiațialor ucraineni rămâne una extrem de actuală chiar și după 10 de luni de lupte care se dau în Ucraina, odată cu invazia Federației Ruse în țara vecină. Punctele de pe „harta” amplasării refugiaților pe teritoriul Republicii Moldova sunt diverse. În cadrul webinarului, jurnaliștii platformei media „Zona de Securitate” Vitalie Guțu și Irina Tabaranu, au analizat câteva dintre acestea, care se află în perimetrul Zonei de Securitate și în regiunea transnistreană.

De asemenea, au fost puse în discuție narativele care circulă în spațiul media din regiunea transnistreană, cum posturile tv locale abordează războiul din Ucraina și cum percep oamenii de rând aceste evenimente. A fost atrasă atenția asupra cauzelor de ce refugiații ucraineni au ales să se stabilească anume în regiunea transnistreană, cum ar fi prețurile reduse pentru serviciile comunale, prezența grădinițelor și școlilor cu predare în limba ucraineană, dar și a cauzelor de ce unii refugiați preferă să plece din regiunea transnistreană din varii motive, unul dintre care ar fi atitudinea negativă și bullyingul pe care îl suportă copiii refugiați în școlile locale.

Aducem mulțumiri tuturor participanților și vă invităm la discuțiile noastre din cadrul viitoarelor webinare!

Acest webinar a fost realizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.