Webinar: Problemele principale ale funcționării mecanismului de reglementare a crizei refugiaților ucraineni în UTA Găgăuzia

57

În data de 12 ianuarie 2023, Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat webinarul nr. 2 din cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova”, care a avut în prim plan prim plan problemele principale ale funcționării mecanismului de reglementare a crizei refugiaților ucraineni în UTA Găgăuzia.

Neavând timp să își revină după provocările fără precedent ale secolului XXI legate de pandemia COVID-19, Republica Moldova se confruntă acum cu dificultăți și mai complexe și imprevizibile. Conflictul armat din Ucraina a tulburat întreaga lume, creând crize economice, sociale și politice profunde la nivel global. Începând cu 24 februarie 2022 UTA Găgăuzia, ca și întreaga Republică Moldova, s-a confruntat pentru prima dată cu un număr atât de mare de refugiați ucraineni.

În cadrul webinarului, experții Centrului European „Pro-Europa” din Comrat, Igor Guseinov și Valentina Caledji-Poghirc au pus în discuție mai multe aspecte ale reglementării crizei refugiaților ucraineni, cum ar fi mecanismele prin care refugiații pot fi ajutați, implicarea instituțiilor de stat, a APL-urilor, a ONG-urilor și a organizațiilor religioase locale, particularități ale incluziunii sociale și economice ale refugiaților și principalele probleme cu care aceștia se confruntă. De asemenea, o atenție aparte a fost atrasă asupra narativelor din mass-media locală cu privire la elucidarea războiului din Ucraina și a persoanelor refugiate.

Aducem mulțumiri tuturor participanților și vă invităm la discuțiile noastre din cadrul viitoarelor webinare!

Acest webinar a fost realizat în cadrul proiectului „Contribuția societății civile la combaterea noilor amenințări hibride ca răspuns la afluxul de refugiați: abordarea rezilienței active a Republicii Moldova” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.