La aproape un an de la declanșarea războiului ruso-ucrainean, după care a urmat criza refugiaților și cea energetică, locuitorii din nordul Republicii Moldova rămân vulnerabili în fața manipulării, știrilor false și a propagandei. În primele luni de la începerea dezastrului generat de Kremlin, Chișinăul s-a confruntat cu un șir de provocări de ordin social, economic, politic, dar și informațional. Cea mai mare bătălie pentru atitudinea și părerea oamenilor s-a dat din 24 februarie pe new media, adică, pe rețelele de socializare, acolo unde fiecare moldovean este expert, iar cei care reușesc să mânuiască cuvântul au reușit să convingă unele grupuri de oameni să-și schimbe viziunele asupra războiului și a problemelor cu care se confruntă țara noastră.
În contextul crizei refuguiaților, din primele zile, săptămâni, luni, locuitorii din nordul Republicii Moldova au dat dovadă de o mobilizare, mai rar întâlnită de la 1990 incoace. Menționez acest lucru, pentru că cetățenii din regiune sunt, în mare parte, simpatizanți ai dictatorului de la Kremlin. Venirea primilor refugiați ucraineni în nord a demonstrat că mașinăria propangandistigă de la Moscova a fost inutilă în fața durerii și compasiunii.
De la începutul războiului, jurnaliștii locali au realizat un șir de materiale, pentru a afla părerea cetățenilor din mun. Bălți și din nordul țării despre invazia trupelor militare rusești în țara vecină. Dacă la început mulți salutau intervenția militară a lui Putin, peste câteva luni, oamenii au început să condamne acest conflict: „Este un război fratricid”, „Condamnăm războiul”, „Putin a procedat urât” etc. Din păcate, au mai ramas voci care continuă să-și susțină idolul de la Kremlin.
După ce au văzut că Republica Moldova a devenit solidară cu poporul ucrainean, Federația Rusă, prin intermediul „solilor” săi – politicieni, lideri de opinie, reprezentanți ai bisericii – au încercat să-și continue acțiunile de distabilizare a situației sociale și ecomice din țara noastră. Astfel, în toamna anului 2022, la Chișinău au fost organizate proteste, cu participarea nemijlocită a lucuitorilor din nordul Republicii Moldova. Ba mai mult, deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și ai Partidului Șor, în vizitele lor în nordul țării, speculează pe vulnerabilitățile sociale. Aceștia invocă majorarea prețurilor, criza refugiaților, care a generat majorarea tarifelor și relații mai rezervate cu Federația Rusă și mai spun că autoritățile de la Chișinău trebuie să facă abstracție de tragedia pe care o trăiesc ucrainenii și să se poclonească Moscovei, pentru a obține un preț mai bun la gaz.
Dumitru Pelin policy briefDownload: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2023/02/Dumitru-Pelin-policy-brief.pdf