2023 Deschiderea celei de-a doua ediții a Școlii „SPERANȚA” – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale râului Nistru din Republica Moldova
Deschiderea celei de-a doua ediții a Școlii „SPERANȚA” – Școala Tinerelor Femei Lidere de pe ambele maluri ale Nistrului a avut loc la data de 14 octombrie 2023. Scopul acestui proiect constă în instruirea, îndrumarea și susținerea tinerelor femei din Moldova pentru a accede la poziții de vârf în economia națională și în administrația publică.
La sesiunea oficială de deschidere a Școlii Speranța, un cuvânt de bun venit a fost adresat de către doamna Alla Roșca, doctor în științe politice, inițiatoarea și coordonatoarea acestui proiect. Doamna Roșca a subliniat că aceasta este cea de-a doua ediție a Școlii Speranța, un proiect destinat tinerelor femei profesioniste care aspiră să aibă o contribuție semnificativă în viața economică și socială a Republicii. În același timp, proiectul își propune să creeze o rețea de tinere femei profesioniste de pe ambele maluri ale Nistrului, pentru a contribui la unificarea societății din Moldova.
Din partea partenerului proiectului, Ambasadei SUA în Republica Moldova, un cuvânt de salut a fost adresat de către Șeful Secției Diplomație Publică, domnul Bradley McGuire. Domnul McGuire a felicitat tinerele participante cu ocazia începerii proiectului, subliniind că o educație solidă reprezintă un pas sigur către succes și a reiterat sprijinul Statelor Unite ale Americii pentru reformele democratice ale Republicii Moldova. Diplomatul american a subliniat că respectarea drepturilor femeilor în societate este crucială pentru progresul Republicii Moldova pe calea democrației și a integrării europene.
Domnul Oleg Serebrean, Viceprim Ministru pentru Reintegrarea Republicii Moldova, a adresat un cuvânt de felicitare participantelor, subliniind actualitatea proiectului în contextul eforturilor pentru reintegrarea societății. Domnul Serebrean a indicat necesitatea implicării mai extinse a tinerelor femei în administrația publică locală, în special la nivel de primării.
Din partea Asociației pentru Politică Externă, organizația care implementează proiectul, un cuvânt de salut a fost adresat de către directoarea executivă a organizației, doamna Natalia Stercul, doctor în științe politice, conferențiar universitar. Doamna Stercul a subliniat importanța continuării studiilor și dezvoltării continue după absolvirea universității. Ea a menționat că participantele vor avea posibilitatea nu doar să-și dezvolte abilitățile profesionale, ci și psihologia leadershipului, precum și inteligența emoțională, câștigând curaj și reziliență pentru a deveni lideri.
Absolventa primei promoții a Școlii Speranța, doamna Diana Cvasnei, care acum candidează pentru postul de primar al orașului Strășeni, a felicitat tinerele participante și a împărtășit din experiența sa de la prima ediție a Școlii. Diana Cvasnei a indicat că acest proiect a contribuit nu doar la îmbunătățirea cunoștințelor sale în teoria leadershipului, ci și în domeniul drepturilor omului, comunicării și economiei. În același timp, îndrumarea oferită de experți și atmosfera colegială din cadrul Speranței i-au dat curaj să-și depună candidatura pentru postul de primar.
De asemenea, în cadrul ședinței de deschidere, tinerele participante de pe ambele maluri ale Nistrului au luat cuvântul și au menționat că au venit la Școala Speranța pentru a acumula noi cunoștințe și pentru a avea posibilitatea de a comunica și a-și împărtăși opiniile și ideile cu colegele lor de pe ambele maluri ale Nistrului.
La prima ședință de lucru, care a urmat după sesiunea de deschidere, participantele au analizat situația actuală a femeilor în funcții de conducere la nivel global și de pe ambele maluri ale râului Nistru. Doamna Alla Roșca a moderat sesiunea, iar participantele au discutat despre cauzele decalajului de gen, despre cota-parte a participării femeilor în poziții cheie în economie, educație, medicină și politică. Sesiunea a inclus activități în grupuri, lucrul individual și discuții despre competențele liderului, autoevaluare și reziliență. Participantele au făcut un schimb de opinii despre cum să depășească barierele cu care se confruntă în viața profesională.
Pregătirea teoretică și practică va fi asigurată de experți care vor susține cursuri în cadrul proiectului: doamna Alla Roșca, doctor în științe politice, doamna Otilia Dandara, doctor în științe pedagogice, doamna Natalia Stercul, doctor în științe politice, domnul Ion Șchidu, expert în drept, doamna Aida Cotruță, expert în științele educației.
În cadrul Școlii Speranța sunt planificate atât sesiuni teoretice, cât și ședințe de instruire practice și lucru individual. Se planifică opt sesiuni de lucru care vor avea loc în capitala republicii, cu participarea tinerelor de pe ambele maluri ale Nistrului. Proiectul este finanțat de către Ambasada SUA în Republica Moldova și este implementat de către Asociația de Politică Externă.