Training: „Creșterea alfabetizării media a tinerilor: combaterea teoriilor conspiraționiste și propagandei”

159

La 23 noiembrie Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat ultimul training din cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”. Subiectul dezinformării a fost dezvoltat prin tematica combaterii teoriilor conspiraționiste și a propagandei.

Training-ul a fost moderat de Mark Mazureanu, expert al Asociației pentru Susținerea Inițiativelor Studenților și Tinerilor (ASIST). Printre participanții la eveniment s-au numărat tineri cercetători, absolvenți și studenți de la diferite instituții de învățământ superior din țară.

În cadrul evenimentului a fost discutată esența propagandei ca metodă de comunicare, precum și diferența dintre propaganda în societățile democratice și cele autocratice. Participanții au analizat cauzele eficienței propagandei și manipulării opiniei publice și au determinat specificul grupurilor țintă asupra cărora sunt focusate mesajele propagandistice. De asemenea, principalele teorii conspiraționiste au fost trecute în revistă, fiind dezvăluit efectul lor asupra percepției realității și factorii care influențează asupra gradului de încredere în aceste teorii.

Seria de training-uri pe subiectul dezinformării și propagandei s-a încheiat cu înmânarea diplomelor de participare. Cei mai activi participanți au fost premiați, și anume Ecaterina Nicipurenco, Nichita Nichitin și Diana Cvasnei. De asemenea, participantul Iaroslav Cebanu s-a remarcat prin capacități deosebite de analiză și argumentare a opiniei proprii. Mulțumim tuturor participanților pentru interesul manifestat față de seria de training-uri informative și sperăm să îi revedem și în cadrul altor evenimente publice.

Training-ul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).