Asociația pentru Politica Externă (APE) a organizat, la 8 decembrie, cel de-al doilea workshop din cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride”. De această dată, subiectul discuției s-a axat pe consolidarea securității naționale a Republicii Moldova în contextul aderării la UE, iar invitatul special al evenimentului a fost domnul Gheorghe Bălan, fost Viceprim-ministru pentru Reintegrare.
Subiectele discuției au inclus o retrospectivă a tendințelor anului 2023 în materie de securitate națională, precum și principalele provocări ce sunt așteptate în 2024. Au fost abordate perspectivele de consolidare a securității naționale prin prisma cooperării cu partenerii europeni, precum și probleme legate de reintegrarea regiunii transnistrene. Discuția a acoperit aspecte precum cooperarea cu organizațiile internaționale în vederea sporirii rezilienței sectorului de securitate, gestionarea amenințărilor hibride, sporirea rezilienței instituțiilor statului și promovarea valorilor europene în domeniul de securitate națională.
Workshop-ul a reunit reprezentanți ai Biroului Politici de Reintegrare, Ministerului Energiei, Organizației Internaționale pentru Migrație, Academiei Militare, „IDIS” Viitorul, ASIST.
Workshop-ul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO).