Războiul Rusiei împotriva Ucrainei își lasă amprenta nu doar asupra vecinei Moldova, ci și asupra întregii regiuni, schimbând semnificativ ordinea anterioară a cooperării regionale și crescând riscurile pentru securitatea națională a statelor. Republica Moldova, cu poziția sa vulnerabilă din punct de vedere socio-economic, devine o țintă pentru amenințările hibride, care sunt folosite pentru atingerea unor scopuri politice. Amenințările similare sunt deosebit de active în regiunile cu o populație predominant vorbitoare de limbă rusă, printre care se evidențiază Unitatea Autonomă Teritorială Găgăuzia.
Unitatea Autonomă Teritorială Găgăuzia are un statut special ca formă de autodeterminare a găgăuzilor. Populația autonomiei este în principal vorbitoare de limbă rusă și în mare măsură orientată către țările estice, în special către Rusia. Din acest motiv, se observă utilizarea Găgăuziei ca instrument de destabilizare, prin aplicarea unei game largi de amenințări hibride. Acest lucru devine tot mai frecvent după începerea războiului din Ucraina. Un aspect evident este influența factorilor externi care încearcă să utilizeze această regiune în interesul lor. Autonomia a devenit o țintă și un loc de desfășurare a propagandei pro-ruse, a manipulărilor de tot felul, creând tensiuni politice și sociale printre populația locală.
Lipsa dialogului instituțional și izolarea politică a Găgăuziei față de autoritățile centrale și partenerii internaționali sunt inteligent exploatate de forțele politice externe, care inflamează în mod constant această situație. Din partea autorităților găgăuze se aud acuze constante la adresa autorităților centrale în privința dificultăților socio-economice ale autonomiei. Politicienii locali folosesc aceste acuzații pentru a devia atenția publicului de la propriile lor eșecuri sau promisiuni politice neîndeplinite. Ei încearcă să creeze impresia că problemele autonomiei găgăuze sunt exclusiv rezultatul acțiunilor autorităților centrale, fără a indica sursele reale ale problemelor, susținând și consolidând astfel propria lor influență politică.
Amenințările hibride existente în Găgăuzia reprezintă provocări serioase pentru întreaga Moldovă. Atenuarea și eliminarea unor astfel de amenințări necesită o abordare complexă, care să includă atât relațiile interne între autoritățile centrale și regionale, implementând o politică de întărire a unității naționale, cât și o atenție activă acordată factorilor externi care influențează procesele din cadrul autonomiei.
Acest studiu politico-analitic este elaborat în cadrul proiectului „Consolidarea angajamentului societății civile în protecția securității naționale sub noile amenințări hibride” implementat de către APE în parteneriat cu Nord News, Centrul European „Pro-Europa” din Comrat și Zona de Securitate, finanțat printr-un grant al Institutului pentru Raportare despre Război și Pace (IWPR) cu suportul Biroului pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (FCDO). Opiniile, constatările și concluziile prezentate în acest studiu aparțin autorului și nu reflectă neapărat cele ale IWPR sau ale Guvernului Regatului Unit.
Policy Brief_Comrat_RODownload: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2024/02/Policy-Brief_Comrat_RO.pdf