Workshop: Calea spre UE: progrese și beneficii pentru Republica Moldova (Chișinău)

162

Între est și vest. Reprezentanții comunităților etnice din Moldova spun că încep să vadă beneficiile integrării în Uniunea Europeană

Reprezentanții comunităților etnice bulgare și ucrainene din Moldova susțin vectorul european al țării noastre. Aceștia și-au exprimat poziția la un workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) în data de 24 aprilie, la Chișinău, la care au participat alături de alte 30 de persoane, printre care funcționari publici, studenți și reprezentanți ai unor ONG-uri din țară.

În cadrul întrunirii, ei au discutat despre războiul hibrid, propaganda și miturile care au afectat societatea noastră, inclusiv cele legate de recensământul populației. Totodată, participanții au adresat întrebări cu privire la referendumul privind integrarea Republicii Moldova în UE, care urmează să aibă loc în această toamnă, odată cu alegerile prezidențiale. Mai exact, ce se va întâmpla în societatea noastră în cazul în care acesta va obține suficiente voturi pentru, dar și în cazul în care va eșua. La aceste și alte întrebări au răspuns trei experți în politică externă, care au susținut workshopul: directoarea executivă a APE, Natalia Stercul, directorul Centrului de Informare și Documentare NATO, Ion Tăbârță, și reprezentantul ASIST Analytics Mark Mazureanu.

„Referendumul, ca unul dintre cele mai importante exerciții ale democrației, nu este doar o modalitate de participare publică la luarea deciziilor, reflectând voința cetățenilor, ci și un anumit nivel de responsabilitate civică. Este necesar nu numai să se ia o serie de măsuri consecvente de interacțiune între autorități și cetățenii de rând, activități de informare și sensibilizare, ci și să li se explice cetățenilor ce se va întâmpla în societatea noastră în cazul în care referendumul va obține suficiente voturi pentru, dar și în cazul în care va eșua”, a menționat șefa APE, Natalia Stercul.

Mai mulți participanți la workshop consideră că organizarea referendumului privind integrarea Republicii Moldova în UE este prematură, deoarece cetățenii nu sunt încă suficient de informați și cred că era mai bine dacă se aștepta până când Moldova ar fi înregistrat anumite progrese, precum ar fi creșterea economică sau reformarea instituțiilor statului.

„Unele state postcomuniste, care au devenit membre ale Uniunii Europene, au organizat referendumurile de aderare la UE la etapa finală a negocierilor, când deja aceste societăți au ajuns la rezultate palpabile pentru cetățeni ca urmare a procesului de negocieri. Precizez că în aceste țări marea majoritate a societății era pentru integrarea europeană, spre deosebire de Republica Moldova, care încă rămâne divizată pe criterii geopolitice. Țara noastră a mers pe altă cale și anume organizarea referendumului la începutul procesului de negocieri. De aceea, pentru a obține un rezultat favorabil, în condițiile când există foarte multă dezinformare privind acest referendum, este nevoie de ample campanii de informare din partea autorităților despre esența și importanța lui pentru societatea moldovenească”, a subliniat directorul executiv CID NATO, Ion Tăbârță.

„La nivel politic, mesajele care sunt lansate în campania de promovare a integrării în UE sunt fondate pe valori destul de înalte, în timp ce oamenii de rând trăiesc cu valori economice relativ mici, ei au nevoie să le fie asigurate necesitățile lor de bază. Astfel, dacă puterea o să poată transmite mesaje simple și clare prin care să le explice cetățenilor că, în urma aderării la UE, necesitățile lor vor fi asigurate, atunci, cu siguranță, vor avea mai mulți susținători”, a declarat analistul politic Mark Mazureanu.

Unii participanți la workshop s-au arătat îngrijorați de actorii politici proruși din țara noastră care încearcă să împiedice integrarea Republicii Moldova în UE manipulând anumite grupuri de oameni, în special din rândurile rusolingvilor. Pe de altă parte, reprezentanții comunităților etnice bulgare și ucrainene din Moldova afirmă că, deși nu toți conaționalii lor susțin integrarea europeană, mulți dintre ei conștientizează beneficiile aderării la UE.

„Așa cum sunt moldoveni care încă susțin estul și eliberatorii care vor veni cu tancul, așa sunt și ucraineni care au păreri diferite. Noi încercăm să le deschidem ochii, pentru că cei mai mulți dintre ei au rude în Uniunea Europeană. Eu susțin integrarea europeană pentru că știu beneficiile care ni le va aduce”, a menționat Mihail Mazurean, președintele Uniunii Ucrainenilor din Republica Moldova.

„Principalele preocupări ale oamenilor privind securitatea sunt legate de problemele social-economice, mai exact sărăcia. În procesul de negocieri de aderare la UE, trebuie să creștem bunăstarea grupurilor social-vulnerabile, pentru ca oamenii să înceapă să înțeleagă beneficiile integrării europene. Totodată, este necesară integrarea minorităților etnice în societatea moldovenească, pentru a reduce din divizarea Republicii Moldova pe criterii geopolitice”, a declarat Ion Tăbârță.

Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.