Natalia Stercul: „Calea spre UE deschide o mulțime de noi oportunități și perspective pentru Moldova și cetățenii săi, care ar trebui să fie folosite cu înțelepciune”

46

Până la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE au rămas mai puțin de șase luni, iar mulți cetățeni consideră că nu se știe prea multe despre acesta. De ce nu se vorbește mai mult despre referendum, ce presupune acest exercițiu și cum poate afecta viitorul țării noastre? Despre aceste întrebări am discutat cu Natalia Stercul, directoarea executivă a Asociației pentru Politica Externă.

Referendumul este unul dintre instrumentele democrației, fiind o modalitate prin care cetățenii pot participa la luarea unor decizii importante pentru stat. Există diferite forme de referendumuri și, referindu-ne la retrospectiva istorică, pot fi date multe exemple. În cazul Republicii Moldova, se așteaptă un referendum constituțional, ale cărui rezultate vor fi introduse și consfințite în Constituție. Exprimarea voinței cetățenilor de a face parte din familia europeană și consolidarea ulterioară a acesteia într-un document cu forță juridică supremă va permite închiderea pentru totdeauna a întrebărilor controversate cu privire la vectorul politicii externe a țării noastre și aderarea la Occidentul civilizat.

Se presupune că procesul de votare va fi însoțit de o singură întrebare: „Sunteți pentru aderarea Republicii Moldova la UE?”. Cetățenii vor trebui să dea un răspuns univoc: „da” sau „nu”. În pofida principiului simplu de organizare, rezultatele referendumului vor determina în mare măsură viitorul Republicii Moldova și al cetățenilor săi, ritmul procesului de negociere și finalizarea progresivă a reformelor și proceselor de modernizare necesare. În plus, va fi un semnal foarte clar pentru partenerii europeni că populația moldovenească aspiră cu adevărat la UE.

Majoritatea statelor membre ale UE au organizat un referendum înainte de aderarea propriu-zisă. Moldova mai are de parcurs un drum lung până la integrarea efectivă. De ce au decis autoritățile de la Chișinău să organizeze referendumul atât de devreme?

Da, mai este un drum lung de parcurs, dar este important să obținem consimțământul și sprijinul populației pe parcurs. Prin urmare, cred că decizia autorităților de a organiza acum un referendum este destul de logică. În plus, autoritățile actuale au depus multe eforturi pentru viitorul european al Moldovei și cu siguranță ar dori să vadă rezultatele muncii lor. Prezența la referendum și majoritatea voturilor „pentru” va însemna foarte mult pentru posibilitatea de a depune, în continuare, eforturi pentru a ne apropia de visul european.

În plus, experiența altor state arată că diferența în raportul de voturi poate varia chiar și în perioada de încheiere a negocierilor de aderare la UE. Este cunoscut faptul că în marea majoritate a statelor care s-au integrat în UE s-au organizat referendumuri după încheierea procesului de negociere. De exemplu, în Slovacia, în 2003, în timpul referendumului privind aderarea la UE, 93,71% din populație a votat „pentru” și doar 6,29% „împotrivă”; în Ungaria – 83,76% s-au exprimat „pentru” și 16,24% „împotrivă”, iar în Polonia, în același an, „pentru” aderarea la UE au votat 77,45% dintre alegători și 22,55% „împotrivă”. Toți acești indicatori sunt buni. Bulgaria și România s-au integrat fără a efectua referendumuri. Fiecare stat are propria sa istorie.

În Republica Moldova, referendumul va avea loc în aceeași zi cu alegerile prezidențiale. În preajma acestora, se efectuează sondaje de opinie pentru a face o evaluare preliminară a percepției cetățenilor față de aceste alegeri. De exemplu, potrivit rezultatelor unui sondaj sociologic realizat de compania „CBS Research” la cererea asociației „WatchDog”, în cazul organizării unui referendum privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, 56,5% dintre alegători ar susține aderarea Republicii Moldova la UE. În același timp, aproape 20% din populație a declarat că nu știe nimic despre această inițiativă. Din acest punct de vedere, există îngrijorări că cetățenii pur și simplu nu sunt suficient de informați și conștienți, ceea ce, cu siguranță, adaugă anumite riscuri, mai ales în contextul influenței, dezinformării și propagandei proruse susținute de Kremlin.

În ce măsură îndeplinește Republica Moldova criteriile de integrare în Uniunea Europeană?

Mai avem mult de lucru pentru a îndeplini criteriile UE. Este important să mergem înainte, să ne dezvoltăm și să creăm condiții pentru oportunități de dezvoltare durabilă pentru statul nostru. Calea spre UE deschide o mulțime de noi oportunități și perspective pentru Moldova și cetățenii săi, care ar trebui să fie folosite cu înțelepciune. Desigur, e ușor de spus că nu îndeplinim criteriile și este puțin probabil că vom putea schimba ceva radical în viitorul apropiat, dar acest lucru nu ne va aduce niciun beneficiu, dimpotrivă, va aduce stagnare, va încetini ritmul de dezvoltare și va arunca țara noastră cu mulți pași în spate. Sarcina fiecărui cetățean este de a preveni acest lucru. Viitorul Moldovei este în UE! Trebuie să mergem înainte și să facem tot posibilul pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-o Moldovă europeană.

Realizarea acestui material a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia ține de responsabilitatea autorilor opiniilor expuse și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Articolul poate fi accesat și pe pagina Drochia TV: https://drochia.tv/2024/04/30/natalia-stercul-calea-spre-ue-deschide-o-multime-de-noi-oportunitati-si-perspective-pentru-moldova-si-cetatenii-sai-care-ar-trebui-sa-fie-folosite-cu-intelepciune/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTAAAR2lYu3747eu8vKqwH3bz_OyjnJ9mb0jjDqAJT5mbIDedvzPx0JbOpIA6KU_aem_AUtnb0aT4Wfuv6YZZQqfa9J4f69mrrZQNrl4bSQzkXRQynmdzERa-sfPP7ZM1ahZv8K2ndCToqiWzSiWiwYmPMeB