Republica Moldova se pregătește pentru referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, care va avea loc pe 20 octombrie curent. Acesta este un pas important pe drumul către UE pentru țară și pentru cetățenii săi. În acest context, asistăm la o mobilizare a eforturilor atât din partea autorităților, cât și a societății civile. Printre acestea se numără consultările publice organizate de președintele Maia Sandu cu diferite categorii de cetățeni, informarea populației de către reprezentanții guvernului, intensificarea eforturilor mass-mediei și inițiativele societății civile pentru sensibilizarea opiniei publice cu privire la referendum. Asociația pentru Politica Externă (APE) este, de asemenea, implicată în acest proces și organizează seminare în diferite regiuni ale țării. Care este atmosfera în raioane și ce cred moldovenii despre referendum aflăm de la Natalia Stercul, directoarea executivă a APE.

Unul dintre obiectivele cheie ale Asociației pentru Politica Externă de la înființarea sa este promovarea vectorului european de dezvoltare a Republicii Moldova. Continuăm să lucrăm activ în această direcție oferind expertiză, cercetare, materiale informative și analitice, organizând evenimente consultative și întâlnindu-ne cu diferite categorii de cetățeni. Considerăm că este extrem de important să aducem informații corecte și clare populației; să discutăm cele mai sensibile probleme; să combatem temerile și stereotipurile existente; să luptăm împotriva clișeelor propagandistice, a narațiunilor care dezinformează și a falsurilor. Integrarea europeană, inițierea negocierilor de aderare la UE, referendumul și mișcarea progresivă a Republicii Moldova spre un viitor european sunt printre cele mai actuale, solicitate și discutate subiecte ale momentului. Întâlnirile și evenimentele pe care le organizăm, în special în teritoriu, sunt una dintre cele mai importante sarcini în această direcție, esențială pentru coeziunea populației și dezvoltarea unei poziții civice consolidate privind aderarea Moldovei la UE. Opiniile diferă în rândul populației. Susținătorii și adepții viitorului european sunt siguri că aceasta este singura cale corectă pentru a asigura pacea, stabilitatea și prosperitatea țării noastre. Cu toate acestea, în rândul cetățenilor moldoveni există și oponenți, precum și cei care au o poziție neutră. Argumentele și părerile acestora se bazează în mare parte pe narațiunile difuzate și promovate de Kremlin, pe elemente ale propagandei ruse și pe speculațiile politice ale forțelor pro-ruse din Moldova.  Politizarea excesivă a problemei referendumului de către reprezentanții autorităților locale nu este un factor constructiv în ceea ce privește viitorul european al Moldovei. Prin urmare, mai avem de lucru pentru a obține coeziune civică și consens. Pentru aceasta este nevoie de întâlnit cu oamenii și de desfășurat activități de informare și explicare.

  • Opiniile populației cu privire la viitorul european al Moldovei diferă de la regiune la regiune sau putem vorbi despre niște preocupări generale?

Opiniile exprimate în diferite regiuni ale țării cu privire la problemele de securitate, dezvoltarea economică și valor sunt asemănătoare sunt asemănătoare. Cu toate acestea, desigur, există anumite particularități în funcție de localizarea regiunilor și de opiniile predominante în cadrul acestora. Astfel, de exemplu, în nordul Moldovei s-a vorbit despre necesitatea schimbării mentalității, despre importanța protejării drepturilor minorităților naționale și despre păstrarea valorilor tradiționale caracteristice societății moldovenești. În regiunile din apropierea zonei de securitate, accentul a fost pus pe apărare, pe teama de a provoca un nou conflict armat pe Nistru, pe combaterea dezinformării și propagandei, dar și pe necesitatea de a îmbunătăți infrastructura. În sudul Moldovei, au existat mai multe îngrijorări cu privire la pregătirea Moldovei pentru aderarea la UE, dezvoltarea economică slabă, competitivitatea scăzută, taxele mai mari și multă birocrație. Oamenii sunt preocupați de capacitatea de plată, ocuparea forței de muncă și educația calificată. Vârstnicii sunt preocupați de mărimea pensiilor și a indemnizațiilor, precum și de disponibilitatea asistenței medicale. Este important de îi menționat și pe agricultori, care sunt mai degrabă sceptici, din cauza numărului semnificativ de dificultăți prin care vor trebui să treacă. Deci, da, opiniile diferă. Motivul este nivelul scăzut de conștientizare a beneficiilor și a avantajelor integrării europene pentru Moldova, care, în contextul propagandei pro-ruse și a dezinformării, este un factor destabilizator. Cu toate acestea, este foarte important de remarcat faptul că locuitorii din regiuni nu sunt pasivi, ci dimpotrivă, participă de bunăvoie la seminare și dezbateri, adresează întrebări care îi preocupă și își împărtășesc opiniile. Este o dinamică foarte pozitivă în procesul de formare a unei poziții civice active a în rândul populației, în special la nivel local. 

  • Ce trebuie să facă Moldova pe plan economic în drumul său către UE și cum aceste schimbări vor influența calitatea vieții cetățenilor săi?

În drumul său spre UE, Moldova va trebui să își îmbunătățească diplomația economică, să crească nivelul și varietatea produselor exportate și să îmbunătățească competitivitatea produselor moldovenești. Vor fi depuse eforturi pentru a atrage investiții străine în sectoarele prioritare, a stimula proiectele de inovație și a promova exporturile. În condițiile actuale, accentul trebuie pus pe dezvoltarea economiei digitale, crearea condițiilor pentru menținerea unui mediu economic durabil, dezvoltarea potențialului uman și a unei economii stabile. O atenție sporită va fi acordată dezvoltării agriculturii ecologice și producției de alimente ecologice. Piața produselor ecologice în Europa este în creștere, iar cererea pentru alimente ecologice este tot mai mare. Moldova ar putea să ocupe această nișă prin reanimarea terenurilor sale agricole, deoarece condițiile agroecologice în țara noastră sunt excelente. Planificarea strategică pe termen mediu va fi implementată în conformitate cu Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030” și reformele planificate. Acest lucru implică creșterea activității economice și crearea de noi locuri de muncă. 

  • În opinia dumneavoastră, va reuși Moldova să treacă prin cele 35 de capitole ale procesului de negociere? Care sunt așteptările și previziunile dumneavoastră? 

Aceasta este o procedură complexă care necesită efort, multe resurse, inclusiv resurse umane, și timp. În plus, vom avea nevoie de aprobarea tuturor celor 27 de guverne ale UE, care va fi dovada finalizării negocierilor, și vom avea nevoie de aprobarea Parlamentului European. Cu toate acestea, dacă va exista voință și se va munci mult și calitativ, acest lucru este foarte posibil. În prezent, trebuie să dăm dovadă de coeziune în rândul populației și să participăm la referendum, care va fi un fel de indicator al poziției civice privind aderarea la UE. De acest eveniment depind multe lucruri, inclusiv implicarea UE în progresul Moldovei în procesul de negocieri, precum și ritmul și viteza proceselor de integrare. Orice încetinire nu va juca în favoarea Moldovei. De aceea, apelul nostru către cetățeni este de a-și mobiliza eforturile, de a ieși la vot pentru viitorul european al Republicii Moldova, pentru pace, stabilitate, dezvoltare progresivă și bunăstarea cetățenilor!

Sursa: https://tuk.md/partnerskij-material/grazhdanskaja-pozicija-zhitelej-regionov-moldovy-i-stepen-ih-gotovnosti-k-vstupleniju-v-es/?fbclid=IwY2xjawE9XXhleHRuA2FlbQIxMAABHWoNnwpXL9PTLbgfKvutNT5aEOp93L9fJDbYlH3eSc22PWOzGHgFr7wlMQ_aem_1YW8yNUxPtJHH2O_UZuiPA