Asociația pentru Politica Externă (APE) vă prezintă ultimul număr din seria de materiale informaționale și analitice despre referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE și calea europeană de dezvoltare a țării noastre. Acest număr este dedicat celor mai actuale probleme care îi preocupă pe cetățeni, în special pe reprezentanții minorităților etnice. De aceea, i-am dat un titlu concis și sugestiv: „Drumul către UE garantează protecția drepturilor minorităților etnice și păstrarea diversității culturale” și am încercat să ne concentrăm pe cele mai relevante aspecte ale problematicii respectării drepturilor minorităților etnice. Printre acestea veți găsi răspunsuri la următoarele întrebări: Cum sunt tratate minoritățile etnice în UE? Cum sunt sprijinite comunitățile etnice și sunt respectate pe deplin drepturile lor? Ce va aduce aderarea la UE minorităților etnice care trăiesc în Republica Moldova? Vor pierde ele oare identitatea lor? Vor reuși să își păstreze valorile culturale și limba? Vor fi respectate pe deplin drepturile lor în comunitatea europeană?

În plus, în acest număr, se acordă o atenție deosebită influenței dezinformării și propagandei rusești asupra societății moldovenești în ansamblu și a minorităților etnice, în special. Cele mai răspândite mituri sunt demontate, iar narațiunile propagandistice false sunt contrazise.

De asemenea, sunt abordate subiecte referitoare la rolul diasporei moldovenești în susținerea procesului democratic din Republica Moldova și la cât de mult poate contribui aceasta la succesul referendumului constituțional privind aderarea Moldovei la Uniunea Europeană.

Seria de buletine analitice este publicată în cadrul proiectului „Discuții privind parcursul european al Republicii Moldova – Partea a 2-a”, implementat de APE datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul materialelor reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al USAID sau al Guvernului Statelor Unite.

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2024/10/MOL087_Buletin-nr.5-RO_modificat.pdf