Institutul Aspen România – Biroul de la Chișinău, împreună cu Asociația pentru Politică Externă (APE) și Watchdog Moldova, a organizat pe 7 octombrie prima masă rotundă din cadrul proiectului „Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova”, co-finanțat de Comisia Europeană și German Marshall Fund of the United States. Masa rotundă a reunit experți, lideri de opinie, reprezentanți ai societății civile și oficiali pentru a discuta nu doar datele colectate în cadrul analizei realizate la nivel național, ci și implicațiile acestora pentru coeziunea socială și stabilitatea democratică a Moldovei.

În cadrul acestui eveniment au fost prezentate rezultatele unui sondaj realizat în septembrie 2024, oferind o platformă pentru dezbaterea efectelor și surselor dezinformării anti-occidentale în Republica Moldova și în regiune. De asemenea, au fost discutate modalități de combatere a narațiunilor false și strategii pentru informarea și educarea publicului. Într-un context marcat de intensificarea campaniilor de dezinformare și de polarizarea accentuată a societății moldovenești, analiza și discutarea știrilor false și a canalelor de răspândire ale acestora sunt esențiale pentru a identifica efectele dăunătoare ale narațiunilor anti-occidentale asupra încrederii publicului în instituțiile democratice.

Au fost discutate principalele narațiuni cu orientare anti-europeană și modul în care acestea sunt percepute de cetățenii Republicii Moldova, gradul de reziliență al societății moldovenești în fața dezinformării, precum și modalitățile de combatere a propagandei rusești. Evenimentul a oferit o oportunitate valoroasă pentru evaluarea impactului dezinformării asupra percepțiilor despre Uniunea Europeană și a contribuit la dezvoltarea unor soluții eficiente pentru întărirea rezilienței societății în fața propagandei toxice.