Relațiile bilaterale actuale dintre Moldova și Polonia se caracterizează printr-o trecere către cooperarea de natură politică și militară. Acest lucru este cauzat de o serie de factori externi și interni rezultați din necesitatea de a căuta cele mai bune soluții pentru securitatea națională a ambelor țări, care sunt rezultatul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Drept urmare, sfera de aplicare a domeniilor de cooperare în relațiile moldo-polone s-a extins semnificativ, deplasându-se accentul de la relațiile actuale, mai degrabă generale și mai degrabă ceremoniale, către activarea dialogului militar-politic, asistența poloneză în reformarea sectorului de apărare al Republicii Moldova, modernizarea a forțelor sale armate și pregătirea personalului militar.

În același timp, Polonia își construiește potențialul militar și de apărare oferind asistență militară Ucrainei și încercând să își diversifice cât mai mult portofoliul de producție militară. Toate acestea se întâmplă în fața cererii în continuă creștere de echipamente și muniții militare în Europa. Potrivit previziunilor analiștilor, această tendință va continua pe termen mediu. Acest lucru oferă Poloniei stimulente suplimentare pentru a-și moderniza industria armamentului cât mai repede posibil pentru a ajuta țările din regiune, susținându-le aspirațiile europene, și astfel să apropie și mai mult țările din flancul estic al NATO.

Acest raport a fost elaborat în cadrul proiectului „Pentru Moldova – Pentru Moldova”, care este creat pentru  stabilirea platformei de dialog polono-moldova care să servească cooperarea bilaterală în cele mai promițătoare domenii și promovarea activităților de ajutor poloneze. Politica estică poloneză din ultimii doi ani s-a concentrat, din motive evidente, pe sprijinirea Ucrainei. O altă țară din regiunea post-sovietică care își declară clar o poziție pro-occidentală este Moldova. Proiectul presupune implementarea unor activități conexe, atât de tip publicație, cât și de seminar. Rapoarte, articole și interviuri despre starea relațiilor polono-moldovene în diverse sectoare și perspectivele de consolidare a acestora vor fi publicate și promovate pe portaluri populare din Republica Moldova, precum și prin rețeaua de contacte a partenerilor moldoveni: Centrul de Dezvoltare și Antreprenoriat Polonia-Moldova, Startup Moldova și Asociația pentru Politică Externă a Moldovei (APE).

Sursa: https://pentrumoldova.md/aktualnosci/stosunki-miedzy-polska-a-moldawia-dialog-i-wspolpraca-polityczno-wojskowa/

Download: http://www.ape.md/wp-content/uploads/2024/10/Relatiile-dintre-Polonia-si-Moldova.pdf