Asociația pentru Politică Externă (APE) a lansat o serie de traininguri pentru îmbunătățirea educației mediatice a tinerilor în regiuni. Primul training a avut loc pe 23 octombrie în capitala de nord a Republicii Moldova – orașul Bălți, cu participarea jurnaliștilor experimentați ai portalului media NordNews. Peste 30 de tineri au participat la trainingul intitulat: „Alfabetizarea media a tinerilor pentru reziliența democratică și viitorul european”.

Viitori specialiști în domeniul dreptului, jurnalismului, filologiei și traducerii au avut oportunitatea să discute despre starea securității informaționale și de comunicare în mediul media al țării noastre și despre problemele acute din această sferă, în special în perioada proceselor electorale. S-a acordat o atenție deosebită formării competențelor tinerilor de a recunoaște tehnicile manipulative la care recurg unele mijloace de informare în masă care promovează influențe propagandistice, utilizând narațiuni dezinformative.

Maria Loris, specialist NordNews și moderatoarea trainingului, a deschis evenimentul ridicând problema importanței educației mediatice a tinerilor în epoca digitală, deficitul jurnaliștilor cu experiență și necesitatea pregătirii unor specialiști competenți în acest domeniu, subliniind astfel semnificația acestui eveniment pentru tinerii din orașul Bălți în contextul integrării europene a Republicii Moldova.

Dumitru Pelin, directorul executiv al NordNews, a adresat un mesaj de bun venit participanților, evidențiind importanța implicării mai active a tinerilor în promovarea viitorului european al Republicii Moldova. El a prezentat pe scurt contribuția NordNews la diseminarea informațiilor despre Uniunea Europeană, parcursul european al Moldovei și promovarea valorilor europene în rândul cetățenilor.

Natalia Stercul, directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă (APE), în cadrul părții teoretico-practice a trainingului, a abordat problematica propagandei externe și a subliniat instrumentele pe care statele le-au acumulat pentru a contracara influențele acesteia, folosind exemple și studii de caz concrete. S-au discutat subiecte legate de propaganda rusească în Moldova după începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, retorica dură a Federației Ruse față de țara noastră, precum și încercările acesteia de a interveni în procesele democratice și electorale, împiedicând astfel promovarea parcursului european al Moldovei.

Victor Gaideec, jurnalist și reprezentant al portalului de știri NordNews, a moderat partea practică a trainingului, în cadrul căreia expertul, împreună cu participanții, au analizat în detaliu videoclipuri produse de NordNews, care demontează narațiuni dezinformative ce circulă în mediul media din Moldova în timpul proceselor electorale. O atenție specială a fost acordată metodelor de verificare a veridicității informațiilor, la care apelează jurnaliștii în activitatea lor zilnică.

Participanții la training au manifestat interes, implicare activă în discuții, au pus întrebări și și-au exprimat opiniile. De asemenea, aceștia au participat cu entuziasm la analiza videoclipurilor și au adus exemple proprii de narațiuni dezinformative cu care s-au confruntat.

Activitatea este realizată de către Asociația pentru Politică Externă (APE) în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și coeziunea socială”, finanțat de Uniunea Europeană.