Mai mulți reprezentanți ai societății civile și autorităților publice locale au participat recent la un workshop organizat de Asociația pentru Politică Externă (APE). Evenimentul a avut ca temă principală parcursul european al Republicii Moldova și referendumul privind aderarea țării la Uniunea Europeană. În cadrul dezbaterilor, participanţii au aflat răspunsuri la întrebările care îi preocupă. S-a discutat despre reforme, finanţare şi oportunităţile directe pentru cetăţenii R. Moldova.

„Discuția de astăzi a fost interesantă. Într-adevăr, locuitorii din Leova au o varietate de puncte de vedere, dar sunt în mare parte pro-europeni, înțeleg atât importanța și semnificația suportului UE, cât și mișcarea Moldovei pe calea europeană de dezvoltare, în special cel mai important lucru pe care și-au dorit să-l schimbe la ziua de azi este mai multă dezvoltare a regiunii lor, a infrastructurii, implicarea populației în acele procese care sunt legate de dezvoltarea și îmbunătățirea calității în comunitatea locală”, a declarat Natalia Stercul, directoarea Asociației pentru Politica Externă (APE).

„Principala oportunitate este dezvoltarea R. Moldova, dezvoltarea atât pe plan colectiv sau a statului Republica Moldova, a instituțiilor statale, dar vom avea și dezvoltarea individuală, dezvoltarea bunăstării. Integrarea în Uniunea Europeană înseamnă reforme, înseamnă dezvoltare sau creștere economică, de ceea ce are nevoie statul nostru, nu prea am avut sau am avut prea puțin până acum”, a menționat directorul executiv CID NATO, lon Tăbârță. 

Raionul Leova se numără printre localitățile care au beneficiat din plin de proiecte europene, iar schimbările nu întârzie să apară, potrivit participanţilor la discuţii. Oamenii îşi pun mari speranţe că proiectele europene vor continua şi se vor extinde, odată cu aderarea ţării la UE.

„Suntem mulțumiți că se implementează foarte multe proiecte, dar în realitate sunt persoane care nu cunosc în profunzime tot ce se petrece cu banii europeni, unde se utilizează, cum ajung. Da, iată s-a construit sau s-a reparat o grădiniță, la o școală, la un punct medical, la un spital… toate acestea sunt tot pe bani europeni. Foarte multe comunități au beneficiat de aceste proiecte și s-au dezvoltat, dar trebuie să avem și răbdare, că nu se face totul într-o zi”, afirmă Zinaida Ostafii, participantă.

„Eu cred că vom avansa intensiv spre această cale, vom atrage investiții, vom avea o dezvoltare mai bună a economiei, inclusiv și în domeniile acestea mai mici. Am călătorit, am văzut ce înseamnă UE și am zis că trebuie să ajungem acolo, pentru că merităm mai bine, merităm o viață mai bună și familia mea este pentru integrarea în Uniunea Europeană”, crede managerul Centrul de Tineret Leova, Ion Calalb.

„Susțin integrarea europeană, susțin că cetățenii trebuie să meargă la referendum să-și expună opțiunea, deoarece vreau ca copiii, nepoții noștri să aibă un viitor european, un viitor prosper, să ne dezvoltăm chiar și aici, la noi acasă… să se dezvolte afacerile, să se dezvolte micul business, pentru ca în final să crească calitatea vieții cetățenilor”, spune secretara consiliului raional Leova, Elena Copoț.

Viitorul Moldovei este în UE. Trebuie să mergem înainte și să facem tot posibilul pentru ca generațiile viitoare să trăiască într-o Moldovă europeană, susține expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

„Beneficiile integrării europene pentru fiecare cetățean al R. Moldova țin de proiecte de infrastructură, dezvoltare și investiții masive în tot ce înseamnă drumuri, canalizare, posibilitatea de a deschide un business cu un grant din partea Uniunii Europene, posibilitatea de a obține investiții mai multe în R. Moldova, deja vedem firme care își transferă aici producția, fiindcă salariile din R. Moldova sunt mai competitive, iar condițiile sunt bune, un nivel mai mare de garantare al dezvoltării economice și securității pentru Republica Moldova și un proiect de pace la care R. Moldova să facă parte”, a conchis expertul WatchDog, Andrei Curăraru.

Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită sprijinului generos al poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestuia reprezintă opiniile autorilor și nu reflectă în mod necesar punctul de vedere al USAID sau al guvernului Statelor Unite.

Sursa: https://realitatea.md/video-beneficiile-aderarii-moldovei-la-uniunea-europeana-discutate-cu-locuitorii-din-raionul-leova/?fbclid=IwY2xjawF0KBRleHRuA2FlbQIxMAABHVdw2rDh57IRLg97YSy4J9p2xbfm3u9Gus2GDG2Yj1wyEdVQ4bhRzTMo_A_aem_F4cLs67pujb0tEpdrGvdig