Tineri din diferite regiuni ale țării au participat la traininguri tematice despre dezinformare, alfabetizare media și apărarea democrației statului. Workshopurile au fost organizate de Asociația pentru Politica Externă, în parteneriat cu organizația People in Need, în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană. Rezultatele activității au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă la IPN.
Directoarea executivă a Asociației pentru Politica Externă din Republica Moldova (APE), Natalia Stercul, a menționat că evenimentele au fost organizate pentru tinerii specialiști angajați în diferite instituții guvernamentale, pentru studenți și elevi. „Mă bucur că Republica Moldova are așa inițiative și într-adevăr este nevoie de a proteja spațiul informațional, care este foarte sensibil. Tot ce ține de alfabetizarea media este una din principalele componente la etapa actuală”, a comunicat Natalia Stercul.
Proiectul a fost orientat și către tineri vorbitori de limba rusă, minorități etnice. La aceste sesiuni au participat reprezentanți ai centrelor de cultură, ai școlilor și grădinițelor, bibliotecari și studenți. Natalia Stercul a subliniat că toate aspectele țintite spre consolidarea populației joacă un rol primordial în scopul comun de a dezvolta cursul european al țării.
Este important să fie depășită o diferență în poziții, care actualmente devine evidentă, dar și tendințele care sunt legate de dezinformare și sunt menite să destabilizeze societatea, a declarat directoarea executivă APE.
Managerul de program în cadrul People in Need, Nadejda Pascaru-Botnaru, a menționat că tinerii participanți la proiect, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, au demonstrat că sunt capabili de acțiuni concrete și eficiente, pentru a răspunde nevoilor societății.
Nadejda Pascaru-Botnaru a afirmat că angajamentul civic nu este o acțiune abstractă, dar ar trebui să fie o normă, și aceasta, spune managerul de program, se atinge prin acțiuni mici, concrete, prin gesturi de implicare și solidaritate. Educația e pilonul oricărei societăți progresiste și democratice, iar proiecte de acest tip contribuie semnificativ la dezvoltarea unui viitor responsabil și implicat al tinerii generații, a spus managerul de program.
Expertul Watchdog Andrei Curăraru a evidențiat o deschidere din partea tinerilor participanți, precum și interesul de a înțelege ce înseamnă dezinformare, pentru a afla instrumente pe care le pot utiliza, pentru a se informa corect din diferite surse. Acest proiect a fost pentru tineri și un exercițiu de gândirea critică, a adăugat expertul Watchdog.
Andrei Curăraru a subliniat necesitatea realizării unor activități de follow-up, care să permită dezvoltarea unei rețele de tineri angajați în lupta cu dezinformarea, în promovarea de narative adevărate, în special în contextul integrării europene a Republicii Moldova, precum și o mai mare implicare a întregii societății. În opinia expertului, implicarea întregii societăți este singura abordare care ne poate ajuta pentru a lupta eficient cu dezinformarea, dar nicidecum amenzile sau interdicțiile.
Directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare privind NATO, Ion Tăbârță, a remarcat că în proiect au fost implicați tineri interesați de informarea corectă, însușirea mecanismelor de dezinformare și a instrumentelor care o pot combate. Ion Tăbârță și-a exprimat convingerea că astfel de activități generează neapărat anumite rezultate pozitive.

Directoarea de programe strategice în cadrul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorica Țîcu, a concluzionat că în cadrul proiectului au participat tineri ambițioși din municipiul Chișinău, din localitățile aflate în apropierea Zonei de Securitate, precum și din alte localități din Moldova.
„Am constatat că noi putem să-i denumim chiar ambasadori ai gândirii critice, tineri care sunt extrem de responsabili atât pe dimensiunea personală, cât și socială, în ceea ce generează, în ceea ce privesc, citesc în spațiul informațional online”, a spus Viorica Țîcu.
Directoarea de programe strategice a subliniat că sunt extrem de valoroase asemenea inițiative și că acestea trebuie continuate, întrucât atât educația, cât și alfabetizarea media sunt un proces de lungă durată.
Activitatea este implementată de Asociația pentru Politică Externă (APE), în parteneriat cu People in Need Moldova, în cadrul proiectului „Moldova ASSIST: îmbunătățirea accesului la servicii publice de calitate și consolidarea coeziunii sociale”, finanțat de Uniunea Europeană.
Conferința de Presă IPN: https://www.ipn.md/ro/conferinte